Mohelenská hadcová step


rozchodník ostrý

 

 

 

 

Tařice zvládá život na skalách se stejnou bravurou jako rozchodníky, v drsném prostředí hadcové stepi však ani zdaleka nedosahuje obvyklého vzrůstu.

 

Obnažené hadcové skály vystupují z moře travin, které se odtud táhne až k Mohelnu. Vystavené neustále vanoucím větrům, palčivým slunečním paprskům i nočnímu chladu nejsou zrovna ideálním místem pro život. Rozchodníky se však dokázaly extrémním podmínkám na skalách přizpůsobit. Díky zásobám vody v bambulkovitých listech si mohou dovolit vykvést v době, kdy rostliny v jejich bezprostředním okolí již nezadržitelně usychají.

 

 

tařice

 

šalvěj Tam, kde se ve skalních rozsedlinách udrží trocha humusu, objeví se sem tam i velké fialové květy šalvěje. Holé skály v pozadí však patří žlutým květům rozchodníku.

kamejka Na pozvolnějších svazích přechází step ve výslunnou stráň, na níž dominuje typická květena luk a okrajů polí, zastoupená třeba kamejkou, jejíž zpočátku červenofialové květy na slunci modrají.

Svět na dně údolí u řeky Jihlavy ani v parných červnových dnech nijak nepřipomíná ohnivé peklo nahoře na hadcích. Studená říční voda ochlazuje úpatí skal, koruny stromů poskytují ochranu před palčivými slunečními paprsky. Bujná vegetace hrozí místy pohltit i úzkou turistickou stezku lemovanou bílými květenstvími miříkovitých, místy doslova obsypanými kněžicemi páskovanými. kněžice páskovaná

pavouk čelistnatka Čelistnatka staví své sítě nejraději na březích vod. Vzhledem k množství poletujícího hmyzu se ani není čemu divit.

Dravcem je i tento brouk. Na rozdíl od čelistnatky svou kořist aktivně pronásleduje po květech. Jmenuje se pestrokrovečník včelový a dravé jsou i jeho larvy, které žijí ve včelích úlech. Podle některých pramenů mohou výjimečně způsobovat i škody včelařům, podle jiných však neškodí, ba naopak, neboť požírají pouze včely nemocné či jinak oslabené a působí tak v roli strážce čistoty a zdraví včelí kolonie. Tyto různé pohledy dokládají, jak komplikované jsou vzájemné vazby mezi živými organismy a ukazují, jak ošemetné mohou být unáhlené závěry o "prospěšnosti" či "škodlivosti" rozličných, nejen hmyzích druhů. pestrokrovečník včelový

 

Úvodní stránka

 
(c) Marek Vojtíšek, 2006

 


Další útržky z Mohelenské hadcové stepi:
 

Mohelenská  hadcová step
  • květen 2005
    V kraji kolem Mohelna: Putování místy, kde se Českomoravská vrchovina sklání do Panonských nížin.
V kraji  kolem Mohelna
Čtyři  moravská zastavení

NAVRCHOLU.cz