České středohoří
Opárenské údolí


Pod masivem Lovoše vytváří Milešovský potok hluboké údolí, do jehož jižního úbočí se zakusuje železniční trať z Lovosic. Břehy potoka, po většinu dne utopené v hlubokém stínu, jsou domovem řady zajímavých druhů bezobratlých.

motýlice obecná Motýlice obecná je nápadná měňavým kovovým leskem a trhaným letem, jímž připomíná motýla. Odtud jméno této vážky. Na obrázku sedí samička, kterých bývá obvykle méně než temně modrých samečků.

Lopuchové listy dorůstají místy až gigantických rozměrů. A lovčíci, kteří na nich číhají na kořist, také nejsou žádní drobečkové. Samička se musí dobře vykrmit, již brzo ji čeká hladové období, kdy bude v kusadlech nosit kokon s vajíčky. lovčík hajní

bělásek řepkový Bělásci míhající se ve stínu stromů působí skoro až dojmem přeludů. Usedají na květy, aby doplnili energii, ovšem dostat se k nektaru nebývá vždy jednoduché, občas je i jejich dlouhý sosák téměř krátký a tak musí doslova zabořit hlavu mezi okvětní plátky.

Jak už to tak v přírodě chodí, obezřetnosti není nikdy dost. Před touhle jasně žlutou ozdobou na květu je třeba se mít na pozoru, její obětí může být smrtící. běžník kopretinový

 

Borečský vrch

Radovesická výsypka

Úvodní stránka

 
(c) Marek Vojtíšek, 2007

 


Další útržky z Českého středohoří:
 

  • srpen 2007
    Raná: Konec srpna na čedičové kupě.
Raná
Meandry Ploučnice  pod Ralskem
  • duben 2007
    Na Rané: Život na čedičové kupě u Loun.
Na Rané  Na Rané

NAVRCHOLU.cz