Jaro na Karlštejnsku

 

Prvosenky na loukách, do nichž se opírá slunce, odkvétají, ty které vyrůstají v polostínu křovinatého lesního lemu jsou v plném květu.

 

 

 

hrachor jarní - lecha

 

prvosenky

 
 

 

V lesním podrostu a na okrajích luk se vyjímají květy hrachoru jarního, někdy též zvaného lecha. Poupata této rostliny mají výrazně tyrkysovou barvu, plně rozvinuté květy jsou fialové.

 

Sluneční paprsky se proplétají větvemi keřů, z nichž raší mladé lístky a nenápadné zelenožluté kvítky. rozkvetlý keř

ploštice Mladá ploštice si našla větvičku, na jejímž vrcholku vystavuje své krovky slunci. Dubnová rána jsou chladná a schopnost vyhřát se, akumulovat teplo a udržet se tak aktivní je důležitou součástí arzenálu všech bezobratlých živočichů, kteří se v přírodě v této roční době pohybují.

Bělostné květy rožce svítí z trávy a lákají k návštěvě početné hmyzí strávníky. Jeden z nich právě na okamžik osiřel. rožec

babočka jilmová Sešlapaná cesta na okraji louky slouží jako letiště babočkám jilmovým. Vylíhly se v loňském létě a chladnou část roku přečkaly ukryty v dutinách stromů nebo na půdách lidských obydlí. Nyní, když rozkvetlé keře a stromy již nabízejí dostatek nektaru k doplnění energie, své úkryty opustily a připravují se ke zplození další generace. V podvečer rády vysedávají na osluněných místech a vyhřívají se, přitom však zůstávají ve střehu a při vyrušení procházejícím turistou nebo proletujícím motýlem okamžitě vzlétají. Párkrát se sem a tam proletí podél hradby křovin lemujících potok a teprve poté znovu usedají, obvykle poblíž místa, z nějž se vznesly. Až se slunce skloní za protější stráň, odletí přenocovat někam do korun stromů.

 

Úvodní stránka

(c) Marek Vojtíšek, 2010

 


Další útržky z Českého krasu:
 

Léto na Karlštejnsku
Červnová procházka Karlštejnskem
  • duben a květen 2009
    V údolích Českého krasu: Dubnová a květnová procházka Karlštejnskem.
Květnová procházka  Dubnová procházka

NAVRCHOLU.cz