Lovecký úspěch křižáka pruhovaného


křižák pruhovaný

Srpnové ráno na kopci nad Kurdějovem. Před několika vteřinami se drobný motýl, zřejmě píďalka, klikatým letem obratně prosmýkával mezi stébly trav. Vpadl ovšem přímo do sítě křižáka pruhovaného. Číhající lovec se dočkal a hbitě svou kořist usmrcuje kousnutím do hrudi a vstříknutím jedu.

Na fotografii je zřetelně vidět jistící vlákno natažené mezi snovacími bradavkami na spodku zadečku pavouka a sítí. Na něm by křižák zůstal viset, kdyby se v zápasu s kořistí neudržel na své síti, a po něm by se zase vyšplhal zpět.


křižák pruhovaný Motýl je však okamžitě paralyzován a přestává klást odpor. Jednou nohou na každé straně se pavouk přidržuje a zbylými šesti si balí potravu do zámotku, vytvořeného z části lapací sítě, do níž se motýl chytil, ale především z nově utkaných vláken.

 

V několika okamžicích je práce hotova, kořist zabalena a odtažena do středu sítě. Pavouk, s čerstvou potravou na dosah, zaujímá svou obvyklou vyčkávací polohu.

 

 

 

 

 

 

Netrvá však dlouho a křižák se svým dlouhým párem předních nohou natáhne po připraveném soustu a i s pomocí třetího páru končetin si ho přisouvá blíže.

křižák pruhovaný

 

 

 

 

Zabalený motýl nakonec končí pod tělem pavouka, který se zakusuje a vypouští do těla oběti trávicí sekret, aby posléze rozložené vnitřní orgány vysál.

 

křižák pruhovaný

 

 

 

křižák pruhovaný

 


Fauna kopců nad Kurdějovem

Úvodní stránka

(c) Marek Vojtíšek, 2011

 


Další útržky z jihomoravských stepí:
 

Kudlanky  v Pouzdřanech
Pavlovské vrchy  Hustopečsko
  • květen 2008
    Kamenný vrch: Poklady ukryté v trávě na kopci u jihomoravského Kurdějova.
Kamenný vrch

NAVRCHOLU.cz