Tři výpravy do Šáreckého údolí
Výprava první - 20. května


Byl krásný jarní den, slunce příjemně hřálo, ale občasný závan chladného větru dal pocítit, že do léta zbývalo ještě mnoho dní. Mým cílem byla rozkvetlá, k jihu obrácená louka v Horní Šárce.

rudopásník šťovíkový

 

 
 
O několik kroků dál jsem objevil mnohem většího zástupce čeledi píďalkovitých, bělokřídlece lučního. Vysedával na stéblech trav a z jeho těžkopádného letu bylo znát, že ještě z těla nevyhnal ranní chlad. (vpravo)

Prvním motýlem, přilákaným těžkou vůní šalvěje a mateřídoušky, kterého jsem spatřil, byla drobná zlatorůžová píďalka, řečí vědy rudopásník šťovíkový, nebo též truskavcový. (vlevo)
 
 

 

bělokřídlec luční


žluťásek jižní Jak se blížilo poledne a sluneční žár nabíral na síle, začali se objevovat i větší motýli. A ne jednotlivě, žluťásků jižních se odněkud vynořilo hned asi pět. Střídavě se krmili na mateřídoušce, startovali ke vzájemným honičkám a usedali na listy k odpočinku.

Teprve později jsem odhalil, že nejsou všichni stejní, a dokázal odlišit sytě žluté samečky (nahoře) od mnohem světlejších samiček (vpravo). žluťásek jižní

otakárek ovocný Doslova v pravé poledne si to k prostřenému stolu přihasil host z nejnápadnějších, otakárek ovocný. Jeho velká křídla šustila o stébla trávy, když přeletoval od jednoho stvolu šalvěje ke druhému. Omámen vůní květů, nebo snad přemožený hladem, si pranic nedělal z mé přítomnosti, a tak se mi podařilo pár slušných záběrů.

soumračník jahodníkový Zatímco většina motýlů již při usednutí zavírala křídla, aby je naplno nevystavovala pálivým slunečním paprskům, drobní soumračníci jahodníkoví se teprve nahřívali na tu správnou provozní teplotu, kterou potřebují ke svému bleskovému letu.

nosatec Ne všem obyvatelům louky vyhovuje život na přímém slunci. Na samém okraji louky, v polostínu stromů, jsem cestou domů potkal jednoho takového. Ač je jedním z našich největších nosatců, není příliš známý, vždyť se také přitisknut ke stonku snaží vypadat co nejnenápadněji. Je z rodu Lixus, české jméno snad ani nemá.

 

Úvodní stránka

Tři výpravy

Výprava druhá

Výprava třetí

 
(c) Marek Vojtíšek, 2004

NAVRCHOLU.cz