Mohelenská hadcová step


Již páté zastavení v místech, kde se teplo jihomoravských úvalů setkává s chladem Vysočiny, aby vytvořily přírodní zákoutí jedinečné bohatstvím a rozmanitostí živočišných i rostlinných druhů.

otakárek fenyklový Nad travnatým mořem vlnícím se v silném větru přeletují sem a tam otakárci fenykloví. Křivky jejich letu nejčastěji kopírují hranu, na níž se plochá drnová step láme v prudký skalnatý sráz spadající dolů do údolí Jihlavy. Čas od času ale i tito zdatní letci potřebují usednout a nabrat síly.

Modrásci jehlicoví se vyskytují spíše dole u řeky, kde mohou sedat do vysoké trávy na sluncem vyhřátých, před větrem chráněných loukách. modrásek jehlicový

zavíječ běločárný Bahnité říční břehy zarůstají šťavnatou vegetací, z níž září jasně žluté květy pryskyřníků. Jejich nektar láká drobné zavíječe běločárné.

ještěrka živorodá Ještěrka živorodá se chvíli sluní na lišejníky porostlém balvanu, za okamžik ale zase zmizí v hustém podrostu, kde pátrá po potravě.

skákavka Drobná skákavka se také ráda vyhřívá na slunci. Zároveň však ostražitě číhá na hmyzí jedince, kteří by se rozhodli činit totéž. V jednu chvíli tak vlastně zároveň odpočívá i loví.

Vakonoši jsou drobní, nenápadní motýlci. Zajímavé jsou jejich housenky, které si budují důmyslný úkryt, podle jehož tvaru a použitého materiálu lze často dokonce odlišit nejen jednotlivé druhy, ale i pohlaví housenky. housenka vakonoše stromového

čelistnatka Elegantní štíhlý pavouk s perleťově lesklým zadečkem je čelistnatka. Druhové určení je, jako u většiny pavouků, poměrně složitou záležitostí.

moucha Vzduch kolem řeky je naplněn bzukotem a vířen nespočetnými páry hmyzích křídel. Občas některý z letců usedne a umožní člověku obdivovat variace na zdánlivě obyčejné téma "moucha".

Soumračníci patří mezi nejméně nápadné denní motýly. Zbarveni obvykle do různých odstínů hnědé, většinu času posedávají na vegetaci, pokud létají, tak prudce a nízko nad zemí. soumračník jitrocelový

 

Úvodní stránka

(c) Marek Vojtíšek, 2008

 


Další útržky z Mohelenské hadcové stepi:
 

Mohelenská  hadcová step
  • květen 2005
    V kraji kolem Mohelna: Putování místy, kde se Českomoravská vrchovina sklání do Panonských nížin.
V kraji  kolem Mohelna
Čtyři  moravská zastavení

NAVRCHOLU.cz